In het artikel zo geef je leiding aan millennials las je al dat een coachende leiderschapsstijl niet geschikt is voor elke Mark of millennial. Maar wat als Mark zich heeft ontwikkeld en coachen wel past bij zijn competentieniveau? Je was hem net zo lekker aan het begeleiden en nu vertelt hij dat hij behoefte heeft aan meer autonomie en verantwoordelijkheid. Huh? Nu al? Hoe ga je dat nou weer doen? Je leest hier de do’s en don’ts!

Natuurlijk check je eerst of Mark al echt zo ver is om gecoacht te kunnen worden. Wanneer dat het geval is, moet jij aan de bak om je leiderschapsstijl aan te passen. Je gaat coachen! Coachen wordt gekenmerkt door het motiveren van Mark. Maar hoe motiveer je hem?

  • Je brengt ideeën in om hem te stimuleren zelf besluiten te nemen
  • Je stelt open vragen
  • Vraagt door op zijn ideeën
  • Je luistert (empathisch) naar hem
  • Je complimenteert hem
  • Je spart met hem en vraagt om zijn mening en input

Een coachende leiderschapsstijl is alleen effectief wanneer Mark een middelmatig tot hoog competentieniveau heeft. Hij is dan zelf in staat om besluiten te nemen, want hij is bekwaam genoeg en heeft voldoende ervaring. Hij heeft al best veel autonomie in zijn rol maar dat maakt hem soms ook wat onzeker of minder gemotiveerd om ergens aan te beginnen. Want waar moet hij beginnen?

Vergis hier zijn onzekerheid niet voor onzekerheid op inhoud en een lager competentieniveau: Hij is onzeker over hoe hij zijn werk voor het eerst zelfstandig moet organiseren. Daar kan jij hem bij helpen!

 

 

Geen trucje

Misschien is het coachen niet je voorkeursstijl. Maar geef je liever instructies die Mark zonder vragen moet uitvoeren. ‘Wat een onzin dat luisteren en vragen stellen’! Een echte don’t is het luisteren naar en complimenteren van Mark als trucje toe te passen. Mark zal direct aan je oprechtheid gaan twijfelen wanneer er een verschil is tussen je woorden en houding. Er wordt dus niet alleen iets van je woorden maar ook van je houding naar Mark verwacht. Wat je wel moet doen:

  • Je vindt het belangrijk en waardevol de ideeën, mening of gevoelens van Mark te achterhalen en te kennen
  • Je staat open voor andere suggesties of werkwijzes
  • Je hebt vertrouwen in hem
  • Je spreekt je verwachtingen naar hem uit

Dit betekent trouwens niet dat je het coachen op elk moment moet inzetten. In deze gevallen is een coachende leiderschapsstijl niet geschikt: Wanneer de situatie om snelle actie vraagt, Mark wil weten waar hij aan toe is, of wanneer hij een nieuwe rol of werkzaamheid oppakt.

Je houding en gedrag zijn van grote invloed op de motivatie van Mark. Luister en kijk naar hem. Wat heeft hij nodig? Het is aan jullie samen om te achterhalen wat hij nodig heeft en zijn zelfvertrouwen te vergroten. Kan je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een mailtje op hallo@betekenisme.nl