Millennials: Eenzaamheid en verlangen naar verbinding?


‘True belonging doesn’t require that we change who we are, it requires that we be who we are’. BOEM. Met deze zin pakt Brenè Brown me gelijk in haar nieuwe boek ‘verlangen naar verbinding’. Alles in het boek raakte me: Want verlangen naar verbinding en eenzaamheid is kenmerkend voor millennials, zo blijkt uit onderzoek. ‘Eenzaamheid onder jonge mensen wordt veroorzaakt door social media en hoge verwachtingen’, schreef Nieuwsblad in dit artikel. Maar dat leek me iets te makkelijk. Iets in me zei dat Facebook niet de enige reden kon zijn dat mensen zich massaal eenzaam zijn gaan voelen.

En inderdaad Brown schrijft in ‘Verlangen naar verbinding’ dat eenzaamheid ontstaat door angst. Angst om gekwetst te worden, voor pijn, kritiek en falen. En we ons daardoor niet meer durven open te stellen voor anderen. Browns respondenten bevestigden dit met hun uitspraken over ‘het verminderd gevoel van gedeelde menselijkheid’. Ze gaven aan niet te willen kiezen tussen loyaliteit aan de groep en loyaal zijn tegenover zichzelf, maar omdat ze die diepere verbondenheid met de mensheid misten waren ze zich veel meer bewust van de druk om zich aan te passen. Met andere woorden; ze waren bang om er niet bij te horen, afgewezen te worden, dus pasten ze zich aan. We schamen ons wanneer we ons eenzaam voelen. ‘Ik heb toch een super grote vriendengroep?’ Maar het blijkt dat het aantal vrienden die je hebt er niet toe doen. Het gaat om de kwaliteit van de relaties. 

Er echt bij horen

Het klinkt een beetje sneu, ‘ik wil er echt bij horen’. Het doet me denken aan dat lieve jongetje uit m’n klas die zo hard z’n best deed om bij de stoere jongens te horen. Zo erg, dat zij hem er juist niet bij wouden hebben. Maar toch, in dat jongetje herkende ik ook mezelf. Iedereen schijnt er naar op zoek te zijn. In haar eerdere boek ‘de moed van imperfectie’ definieerde Brown erbij horen als: ‘De behoefte erbij te horen is het aangeboren menselijke verlangen om deel uit te maken van een groter geheel. Omdat dit zo’n primaire behoefte is, proberen we daar vaak aan te voldoen door ons aan te passen en te streven (#minderstrevenmeerleven!) naar goedkeuring, maar in plaats van dat dat helpt, staat dat gevoel erbij te horen ons eerder in de weg. We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien. En dat betekent dat ons gevoel erbij te horen nooit groter kan zijn dan de mate waarin we onszelf accepteren’. Later voegt ze daar aan toe: ‘Als we onszelf willen zijn, betekent dat soms dat we de moed moeten zien te vinden om alleen te staan, helemaal alleen’.

“‘Being ourselves means sometimes having to stand alone. Don’t think you can be brave with your life and work and never disappoint anyone. It doesn’t work that way. Belonging starts when we start taking courageous steps (or giant leaps) into the rocky wilderness of uncertainty, vulrenability and criticism’”

-Brenè Brown

Alleen durven staan

Ik heb het vaak over ‘echt je zelf zijn’, ‘worden wie je bent’, of ‘leven op jouw voorwaarden’. Het is iets wat ik iedereen gun maar je hebt enorme moed nodig om alleen te durven staan en je zo kwetsbaar op te stellen. Je gaat je onzeker, bang, afgewezen en bekritiseerd voelen maar het is alle moeite waard. Het is de enige manier om echt jezelf te kunnen zijn maar je toch echt verbonden te kunnen voelen met anderen. Je hebt daarvoor een hoop vertrouwen nodig. In jezelf en in anderen. In haar boek beschrijft Brown 7 elementen van vertrouwen die je helpen te vertrouwen op jezelf en anderen.

Erbij horen is niet iets wat we bereiken met behulp van anderen: Het is een gevoel dat binnenin ons zit. Je verbonden voelen met jezelf, en bij jezelf horen. Thuiskomen. Bij jezelf horen betekent alleen te durven staan om de onzekerheid, kwetsbaarheid en kritiek te kunnen overwinnen. Gun jezelf dat en ga die angstaanjagende maar onvergetelijke reis aan.

Ik kan je helpen op die reis, om in verbinding te komen met jezelf. Neem vrijblijvend contact met me op via onderstaande knop! En oja, hier vind je een fantastische podcast van Brene Brown over dit onderwerp. En lieve mensen koop dat boek! Nu 🙂