De herfst en je energie


Heb je ook al gemerkt dat je energie afneemt, je minder productief en wat uit balans bent? Heel logisch, want dat past helemaal bij het ritme van de herfst. Maar het ritme waarin wij tegenwoordig leven en werken past daar totaal niet bij. Het is dan ook niet voor niets dat Hygge, zo populair is in de herfst en winter. De kaarsjes, kleedjes, dikke truien en het samenzijn geven ons een ritueel en handvaten om ons terug te trekken. Kom meer in balans door te leven en werken in het ritme van de seizoenen:

In onze Westerse wereld is het leven in een korte tijd ineens heel erg versneld. Het tempo van werken en leven is enorm omhoog gegaan en dat zie je in alles terug. Niet alleen in je werk wordt constant verwacht dat je piekt, met een flinke dosis energie. Maar ook als kersverse ouder, in sport, relaties en alles wat daar nog bij komt, willen we graag uitblinken. Eigenlijk past dit helemaal niet bij het natuurlijke ritme van de mens. Mijn (over-)grootouders leefden als boer  volgens het natuurlijke ritme van de seizoenen want ze waren afhankelijk van de natuur. Zo werden er in de zomer hele lange dagen gemaakt want de oogst moest binnen worden gehaald. In de winter kwamen ze bij van de drukke seizoenen en profiteerden ze van hun harde werken, om zich vervolgens weer voor te bereiden op de aankomende lente en zomer. 

We lijken te zijn vergeten dat wij mensen onderdeel zijn van de natuur, niet de observerende buitenstaander. Alhoewel het wel zo lijkt is het leven niet maakbaar, wij controleren niet het natuurlijke ritme. Die controleert ons. Het forceren van een ander ritme zorgt voor fysieke en psyschische klachten. Niet gek dat we massaal overspannen en burned-out zijn. 

De seizoenen

Elk seizoen heeft zijn eigen karakter, kenmerken en tempo. En die hebben een groot effect op ons als mensen: Je lichaam, je gevoel, je denken en je energie. Zo staan lente en zomer voor groei en expansie en zijn ze voornamelijk extern gericht. De herfst en winter zijn meer intern gericht, terugtrekken, ontvangen en reflecteren, zijn woorden die deze seizoenen kenmerken. In de natuur groeit ook niets oneindig door. Ik kom graag bij je op bezoek als jij durft te beweren dat jouw tuin in de winter wel in bloei staat 😉 

Herfst: reflecteren en loslaten

Maar nu over de herfst, want daar zitten we in. Leven volgens het ritme van de seizoenen gaat over kijken, ervaren en voelen wat er om je heen gebeurt. De bomen verkleuren, de blaadjes vallen van de bomen, de dieren maken zich op voor de winter, de temperatuur neemt af. Het is tijd om terug te schakelen, en te reflecteren op en profiteren van de groei die je afgelopen zomer hebt doorgemaakt. Net zoals de bomen laat je ook los wat je niet meer nodig hebt. Dat heb je nodig om je voor te bereiden op de winter, het seizoen van vernieuwing. Nu vraag je je vast af: ‘Maar wat moet ik dan concreet doen?’ Hieronder wat tips:

Wat jij kan doen

  • Ga naar buiten en beleef de herfst bewuster. Je ziet de natuur dan veranderen. Misschien niet elke dag maar wel in 1 of 2 weken tijd. 
  • Neem gas terug en ga lekker ‘hyggen’ met kaarsjes, open haarden, kleedjes, eten koken voor vrienden, veel lezen, stop met bootcamp en start met yoga, pruttelkoffie zetten of stoofschotels maken.
  • Reflecteer. Stel jezelf vragen als: Wat deed ik in de lente en zomer? Passen deze activiteiten en dingen nu nog? Want dient me niet meer en kan ik loslaten? Heb ik voldoende ruimte en rust in m’n agenda? Etc, etc.
  • Ontvang. Ontvang al het succes van waar je de lente en zomer zo hard voor hebt gewerkt. Wees dankbaar voor wat je hebt bereikt en sta daar bewust bij stil.
  • Accepteer dat je minder energie hebt, dat je minder zin hebt om de deur uit te gaan, nieuwe projecten op je werk op te starten, dat je moet bijkomen van de zomer. Push jezelf niet, blijf wel in beweging maar doe wat minder op een dag, op een lager tempo. Werk gestaag, bewust en met aandacht door.

Met dank aan Jaap Voigt en Leven & werken in het ritme van de seizoenen.

Ben je geïnteresseerd in leven en werken volgens het ritme van de seizoenen? Tof! Achter de schermen ben ik al een poosje bezig met een cursus hierover. Ik vertel je er graag meer over, dus neem vrijblijvend contact met me op en krijg als eerste meer informatie!