Heb geen ambities!


Google het woord ‘ambitie’ en de hits vliegen je om de horen. ‘Maak je ambities waar’. ‘Help! Ik heb geen ambities, wat nu?’ en zelfs: ‘Hebben vrouwen wel genoeg ambities?’ Maar zijn ambities eigenlijk wel goed voor je? Tijdens mijn masterclass Ambitie voor Kweekvijver Noord op 29 maart, heb ik uitgelegd waarom je geen ambities in het leven moet hebben. Want weet je wel wat het woord ambitie betekent?

Volgens de Dikke van Dale is ambitie het streven naar eer. Met andere woorden; je mate van succes hangt af van de mate van waardering die je krijgt van de buitenwereld. Oftewel: iets waar je weinig invloed op hebt. En het voelt niet lekker om zo afhankelijk te zijn van de mening van anderen. Toch? Heb je het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey gelezen? Juist, dan snap je al wat ik bedoel. Heb je hem niet gelezen? Geen probleem, ik leg het even uit: Covey zegt dat elk mens een cirkel van betrokkenheid en een cirkel van invloed heeft, zoals hieronder afgebeeld.

In de buitenste cirkel -de cirkel van betrokkenheid- bevinden zich dingen die we niet kunnen beïnvloeden, zoals andere mensen, het weer en bijvoorbeeld fouten die je hebt gemaakt in het verleden. Wanneer je veel aandacht besteedt aan deze dingen voel je je reactief en gefrustreerd. Want het lukt je maar niet om deze dingen te veranderen. Hoe hard je het ook probeert. Je kan nou eenmaal niet veranderen hoe andere mensen over je denken. Probeer je dat wel, dan acteer je vooral buiten je cirkel van invloed. Aan dingen die we niet kunnen beïnvloeden moeten we volgens Covey geen aandacht besteden. We moeten ons alleen richten op de binnenste cirkel:

De cirkel van invloed. Proactieve mensen richten hun aandacht vooral op datgene wat ze wél kunnen beïnvloeden. We kunnen namelijk geen invloed uitoefenen op alles wat er in ons leven gebeurt. Maar wat we wel kunnen is bepalen hoe we reageren op de dingen die ons overkomen. Proactieve mensen realiseren zich dat ze zelf altijd de keuze hebben hoe ze reageren op andere mensen, het weer of de fouten die je hebt gemaakt in het leven. Ze voelen zich in flow omdat ze hun geluk niet laten afhangen van de buitenwereld.

Ervaar jij je leven zoals de linker of de rechter cirkel? Is je cirkel van invloed kleiner of groter dan je cirkel van betrokkenheid?

Ik heb dus liever geen ambities. Maar haal liever voldoening uit mezelf en focus me op de dingen in m’n leven waar ik wel invloed op heb. Wil jij ook je eigen invloed vergroten en je succesgevoel niet laten afhangen van de mening van anderen? Kijk dan eens naar mijn online cursus ‘Minder Streven, Meer Leven’ en de complete Betekenisme cursus.