Je bent ontslagen. En nu?


Met een kloppend hart en een beklemmend gevoel zit je tegenover je werkgever. Je durft nog even te hopen dat je er naast zit maar dan komt toch de genadeslag: Je wordt ontslagen. Er volgt nog een heel verhaal over de reden en dat men het heel vervelend vindt. Maar het enige waar jij aan kan denken is..En nu?

Je wereld staat op z’n kop. Misschien voel je eerst woede, pijn en verdriet. Jarenlang heb je alles gegeven voor het bedrijf, de klanten en je collega’s. Je werkte over, slikte de streken van je leidinggevende en had minder aandacht voor je gezin, hobbies en gezondheid. Maar misschien voel je ook schaamte: Hoe ga je dit aan je partner, familie, vrienden en buren vertellen? Hoe gaan we dit financieel rondbreien? Oke, dit was misschien niet je droombaan maar wie heeft dat wel? Maar misschien voel je ook ergens opluchting. Dat stemmetje die vaak zei: ‘Is dit alles? Ga ik dit de rest van m’n leven doen? die je jaren hebt weggedrukt, komt ineens weer naar boven. Ineens begint het je te dagen. Is er misschien ook iets positiefs in deze situatie? Ja, je had de keuze zelf willen maken…maar toch? 

Luister naar dat stemmetje. Want die spreekt de waarheid. De waarheid die jij al die jaren niet wou horen en waar je nog geen ruimte of noodzaak voor voelde. Ja, de toekomst is onzeker en spannend maar misschien heb je wel net dat duwtje in je rug gekregen die je zo nodig had. Mensen veranderen alleen vanuit passie of noodzaak. Nou, de noodzaak is er nu! Durf jij deze kans aan te grijpen om buiten je comfortzone te gaan en een baan te gaan creëren op jouw voorwaarden?

Laat je ontslag niet je mate van geluk, inkomen, sociale status, mate van vrijheid, je woonplek, koopkracht, energie, gezondheid, bezit (moet ik nog even doorgaan?) en je agenda bepalen. Stel jezelf de vraag:

Wat zou je doen als geld geen rol speelt? 

En als je alles mocht doen wat je wilde? Als je over alle kennis en vaardigheden zou beschikken die je nodig hebt? Wil jij het spel spelen zoals je het altijd hebt gespeeld of wil je de regels veranderen? Want als het al schuurde en je werk je niet voorzag in je ware behoeftes, dan is dit je kans! Laat werk of het niet-hebben-van-werk je leven niet regeren en overheersen, maar je versterken en bekrachtigen.

Vergeet nooit: Dit is jouw leven en jouw kostbare tijd. Life is too short not to do something that matters! Jij bepaalt wat bij jou past en wat voor jou werkt. Laat werk voor je werken!