Je brein: een pathologische leugenaar


Ik wil het graag met je hebben over je brein. Want we hebben nogal de neiging om alles te geloven wat ons brein tegen ons zegt. Dat heeft te maken met een bepaalde functie in ons brein die we te veel z’n gang laten gaan. Levensgevaarlijk! Want ons brein is namelijk een pathologische leugenaar. Ik leg je uit hoe je je niet laat dollen door je bovenkamer.

Voorstellingsvermogen

Wij mensen hebben iets wat andere diersoorten niet hebben: Voorstellingsvermogen. Daarmee kunnen we in ons hoofd iets bedenken wat los staat van onze situatie nu. Dat voorstellingsvermogen is waar creativiteit, innovatie en technologie worden geboren. Fantastisch! Maar ook waar zorgen, angsten en stress ontstaan. Ons brein wil je namelijk beschermen tegen gevaar en zoekt continu naar beren op de weg. Je kan je brein vergelijken met die ene pessimistische tante Bep waar je echt niet de hele verjaardag naast wil zitten. Je vertelt haar dat je ontslag wil nemen van je werk om je eigen bedrijf te starten. Voordat je je zin hebt afgemaakt gaat tante Bep al los: JE BAAN OPZEGGEN? HOE DENK JE DAT JE GELD GAAT VERDIENEN? JE HEBT TOCH EEN HYPOTHEEK? EN JE KINDEREN DAN? EN HOE DENK JE DAT JE AAN KLANTEN GAAT KOMEN? WAAROM ZOU JE JE VERTROUWDE, GOEDE BAAN OPZEGGEN VOOR ZOVEEL ONZEKERHEID. KAN JIJ DAT EIGENLIJK WEL? ONDERNEMEN? Enzovoorts, enzovoorts. Voor de verjaardag voorbij is begin je toch wel te twijfelen aan je idee. ‘Hmm, misschien toch nog maar een poosje rustig over nadenken…’

Wat je tante Bep en je brein niet kunnen, is de toekomst voorspellen. Ook al doen ze alsof ze dat wel kunnen. Je kan weten wanneer je brein tegen je liegt. De meeste zorgen en angsten bestaan namelijk eigenlijk altijd in het verleden of de toekomst. In het hier en nu is er vaak niks aan de hand. Het hier en nu is de waarheid.

Wanneer we ons brein met haar voorstellingsvermogen de overhand laten nemen, kunnen we al die zorgen en angsten niet meer aan. We raken overprikkeld en gestresst. Alle mooie dingen van het moment gaan aan ons voorbij omdat we in ons hoofd in het verleden of de toekomst zitten. Zonde! Ik ben bijvoorbeeld altijd volledig in het hier en nu als ik in het bos wandel. Ik ben niet aan het nadenken, ik wandel gewoon. Linkervoet, rechtervoet, linkervoet, rechtervoet. Ik zie de zon doorkomen, de felle kleur groen van de bomen en ik hoor ineens de vogels fluiten. Heerlijk.

In het hier en nu geniet je van het moment zoals het is. Je hoeft niet te werken naar dat ding in de toekomst die jou gelukkig gaat maken. Dat heeft geen zin omdat, als je daar ooit aankomt, je alweer met je gedachten in de toekomst bent. Natuurlijk zijn je zorgen en angsten er nog wel in het hier en nu! Maar je reageert er niet op en oordeelt er niet over. Je accepteert dingen zoals ze zijn.

Benieuwd hoe je meer in het hier en nu kan blijven? Dan is de  training ‘Worden wie je bent’ echt iets voor jou. Maar wees er snel bij want de eerste datum is al bijna vol! Tijdens deze dag ga je het grondwerk doen om te worden wie je bent. Niet wie anderen willen dat je bent, of hoe het ‘hoort’. Maar die echte ik, waarvan je misschien niet eens (meer) weet wie dat is. Leven en werken op jouw voorwaarden!