Lagom: De oplossing tegen perfectionisme


Toen we in de camper door Zweden trokken merkten we het al: Die Zweden weten hoe ze moeten leven. Uit onderzoek blijkt dat ze het minste stress op het werk ervaren, langer leven en ronduit gelukkiger zijn dan in Nederland. Maar waar ligt dat nou aan? Nou, de Denen hebben Hygge, maar de Zweden hebben Lagom: niet te veel, niet te weinig maar precies goed. En van die instelling kunnen wij perfectionistische Nederlanders nog wat leren.

Het Zweedse gezegde ‘Lagom är bäst’ betekent: net genoeg is het beste. Lagom is ‘een alternatief voor de graaicultuur en het kapitalisme, een minder competitieve, meer meelevende maatschappij waarin gelijkheid centraal staat.’ Je snapt, mijn aandacht was getrokken! 

Meer leven

En juist dat gevoel van prima en ‘less is more’ geeft me gelijk een gevoel van opluchting. Ik bekijk mijn eigen leven door de bril van Lagom: Hoe ik me soms sta uit te sloven tijdens het kickboksen, terwijl ik toch echt nooit een professioneel vechter ga worden. De inrichting van ons huis tot in details wil perfectioneren en soms ga stofzuigen voordat de werkster komt. Gekkenwerk. Lagom is die ene fijne trui, die niet zo bijzonder is..lekker ontspannen sporten, in een prima auto zonder airco rijden die het gewoon goed doet en wel dat wijntje drinken op die dinsdagavond. Streven in plaats van leven. Jammer genoeg ben ik niet de enige die hier last van heeft. Waarom willen we het allemaal zo goed doen? 

Perfectionisme

Perfectionisme levert je zoveel onnodige stress en onzekerheid op. Het kan je weerhouden om dingen af te maken of er zelfs aan te beginnen. Je wil niet weten hoeveel mensen ik heb ontmoet die een geweldig idee voor een bedrijf hebben maar de eerste stap niet durven te zetten. Perfectionisme belemmert je om nieuwe dingen te leren, fouten te maken en je successen te vieren. Je bent op zoek naar een situatie die nooit zal bestaan.

Evenwicht en rust

Zweden zijn echt niet vies van hard werken en discipline, maar weten ook als de beste dat hun leven niet alleen uit streven bestaat. Zo werken de meeste Zweden tot maximaal 17.00 uur, houden ze werk en privé strikt gescheiden en nemen ze bovenop hun 25 vakantiedagen vaak nog veel meer vrije dagen op. Zweden werken lagom. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Ze doen wat er gedaan moet worden maar ook niet meer dan dat. Moet je dat hier in Nederland eens hardop zeggen. Shame on you!

Ook ik heb hierin nog wat te leren. Zo organiseer ik dit jaar voor het eerst Expeditie Betekenisme. Een droom die uitkomt. Al vanaf dat ik met Betekenisme ben gestart wil ik een weekend organiseren waarin al mijn passies samenkomen. Mijn uitdaging is om niet alles tot in detail te willen uitdenken. Zodat ik niet alleen tijdens het weekend in het hier en nu kan blijven, maar ook geniet van de voorpret! Kan jij ook wat Lagom in je leven gebruiken?