Leven met minder


Sinds ik me ben gaan verdiepen in het Zweedse Lagom (‘net genoeg is het beste’), knaagt er iets aan me. Komt het omdat ik mijn leven alleen nog maar door de Lagom bril kan bekijken? Zo van ‘once you see it, you can’t unsee it’? Ik kom erachter dat ik veel minder nodig heb dan ik altijd dacht. Om me tevreden en vrij te voelen. Het zit in een goud-gele zonsondergang, een fijn gesprek met m’n lief, een werkdag waarin ik rustig en effectief heb kunnen werken, thuiskomen in ons fijne huis, een gezonde en lekkere maaltijd..Ervaringen. Geen spullen. Ik kwam tot de conclusie: Ik wil leven met minder.

Ken je dat gevoel? Dat je al je spaargeld uitgeeft aan die nieuwe auto, maar dat je er maar heel even echt blij mee bent? Je focus ligt alweer op iets anders wat je in de toekomst moet hebben voor dat bevredigende gevoel. Eigenlijk kan je die auto vervangen voor elk voorwerp waar je, voordat je het had, zo naar verlangde. Of die wereldreis. Lekker ontsnappen aan de sleur van het leven hier en je weer gelukkig voelen. Helaas werkt het niet zo.

Minder stress/druk/keuzes/spullen/geld/

Voor mij betekent met minder leven dat ik minder stress ervaar. Want als je veel spullen wil hebben, heb je niet alleen een groot huis nodig waar al die spullen in passen. Maar ook veel geld om die spullen te kopen. Op dat grote huis zit een zware hypotheek, die betaald moet worden. Dus als ik al dat inkomen moet hebben, zal ik ook veel moeten werken. Wat nog niet eens betekent dat ik veel geld ga verdienen. Ik heb nog weinig tijd voor de dingen die ik echt belangrijk vind omdat ik alleen maar aan het werk ben. Aan het overleven.Een ding is zeker, de druk en stress neemt maar toe en toe. En als je overwerkt en uitgeblust uit die sneltrein stapt, vraag je jezelf af waarom je dit ook alweer deed. Omdat het zo hoort? Omdat iedereen het zo doet? Of ben je op zoek naar dat gelukkige gevoel maar zoek je dat in de verkeerde dingen? Je bent niet de enige hoor. We hebben het allemaal.

Teruggaan naar de basis, in spullen en verlangens betekent niet alleen dat je minder financiële druk ervaart. Je ervaart minder stress, hebt minder afleidingen en je hoeft minder keuzes te maken. Hier voel je je gelukkig en tevreden. Dit is wat ik heb en daar moet ik het mee doen. Heerlijk simpel. Al je aandacht kan weer naar het hier en nu gaan. De plek waar alles goed is, zoals het is. 

[/et_pb_text][et_pb_cta title=”It’s a mystery to me. We have a greed with which we have agreed. And you think you have to want more than you need. Until you have it all, you won’t be free. When you want more than you have, you think you need. And when you think more than you want, your thoughts begin to bleed. I think I need to find a bigger place, cause when you have more than you think, you need more space” _builder_version=”3.0.71″ header_font_size=”22px” body_font_size=”17px”]

-Eddie Vedder

Ik wil ontdekken wat er overblijft, weg van alle afleidingen. Deze zomer ga ik leven met minder. Minder geld uitgeven, minder spullen kopen, minder rotzooi in huis, minder druk. Zo las ik voor inspiratie o.a. al Opgeruimd! van Marie Kondo, keek ik de documentaire Minimalism op Netflix en volg ik het blog van Jelle Derckx. Focus is voor mij wel heel belangrijk. Beginnen bij het begin en een ding tegelijkertijd aanpakken. Hmm, stof tot nadenken! Doe je met me mee?