Minder denken en meer voelen: Zo werkt het


Stress is, voordat je het psychologisch door hebt, eerst merkbaar in je lijf. Meestal uit het zich ook nog eens duidelijker in je lijf dan in je hoofd. Je hoofd heeft namelijk de mogelijkheid om zichzelf voor te liegen of de waarheid te verdraaien. Je lichaam kan dit niet. Dus vertrouw op haar! 

Stiekem wisten we al jaren dat ons lijf een goede raadgever is. In recentelijke wetenschappelijke onderzoeken (deze en deze) wordt bewezen dat je onderbuik (‘onderbuikgevoel’) en je hart (‘naar je hart luisteren’) constant complexe informatie delen met je brein. Daarmee beïnvloeden ze (net zoals je brein) wat we denken, hoe we ons voelen en gedragen.

Aandacht

Als je stress en emoties in je lijf op tijd wil voelen moet je wel aandacht voor haar hebben. Vaak worden onze lijven langdurig genegeerd omdat we zo druk zijn in ons hoofd. Tot je lichaam ineens aan de handrem trekt en je wel genoodzaakt bent om een beetje naar haar om te kijken. Dat wordt ook nog eens gestimuleerd door onze westerse, kennismaatschappij waarin vertrouwen op ratio, intellect, IQ en 8 uur per dag stil achter je beeldscherm zitten de norm zijn. Ik ben benieuwd: Als ik niet wetenschappelijk had kunnen onderbouwen dat je onderbuik en je hart net zoveel invloed op je hebben als je brein, had je mij dan geloofd? Of had je dan getwijfeld? Terwijl je, als je naar je intuïtie luistert, misschien al voelt (niet weet!) dat het de waarheid is? Het doet me denken aan dit gedicht van de Perzische dichter Rumi:

‘There is a life-force within your soul, seek that life. There is a gem in the mountain of your body, seek that mine. O traveller, if you are in search of that..Don’t look outside, look inside yourself and seek that’.

-Rumi

Je lijf is er altijd voor jou, nu is het tijd haar wat aandacht terug te geven! Door je aandacht te verplaatsen naar je lijf kunnen we emoties duidelijk voelen. Je voelt hoe de emotie opkomt, toeneemt en vervolgens weer wegzakt. Emoties in je lijf voelen is nodig om rustig te kunnen blijven en je niet te laten overmeesteren door stress. Ik zal het je verschil laten voelen aan de hand van dit voorbeeld:

Het oog van de orkaan

Stel je voor dat je in het oog van een verwoestende orkaan staat. Stukken van huizen en auto’s razen langs je heen. De orkaan symboliseert je emoties en gedachten, die beïnvloed worden door je omgeving. Het oog van de orkaan symboliseert je gelukkige gemoedstoestand. Hier voel je je rustig, kalm en tevreden. Vanuit dat oog zie je de kapotte voorwerpen om je heen cirkelen in de woeste wind van de orkaan. Komen en gaan. Ze zijn er wel maar raken je niet en hebben weinig invloed op je. Je merkt ze alleen op: ‘Daar gaat het dak van mijn huis’. In plaats van meegetrokken worden door de woeste wind van de orkaan:  ‘AAAAAHHHHHH HET DAK VAN MIJN HUIS, IK HEB GEEN GELD VOOR EEN NIEUWE, HOE MOET HET NU VERDER? MIJN LEVEN IS VERWOEST’.

Voel je het verschil? Tijdens het alledaagse leven wordt je continu meegetrokken door de woeste wind van de orkaan. Er gebeuren nou eenmaal dingen in je leven waar je geen invloed op hebt. Maar jij bent in staat om te bepalen of die dingen je geluk beïnvloeden. Gewoon even ‘zijn’ in plaats van altijd maar worden en doen, kan alleen in het oog van de orkaan. De eerste stap om richting het oog van de orkaan te bewegen is het trainen van je aandacht.

Hoe je dat doet? Hiervoor heb ik speciaal Coachtraject de reis naar jezelf ontwikkeld. Dit coachtraject is een combinatie van de online training ‘Minder Streven, Meer Leven’ en 5 coachgesprekken. In dit traject ga je samen met mij de diepte in. Niet alleen door te praten, maar vooral aan de slag te gaan. De thema’s die centraal staan zijn o.a.: bewustwording van je eigen denken en gedrag, belemmerende overtuigingen en patronen, acceptatie en behulpzame tools ontwikkelen. Met als doel dat je helderheid krijgt in je vraagstuk en/of doel. Ik gebruik o.a. de technieken: Mindfulness en Mindful Based Coaching, ervaringsleren en NLP. Maar vooral ook humor! Humor relativeert en zet dingen snel in een ander licht.