Waarom je ego je geluk in de weg staat


Maandenlang had je gespaard voor die auto. Je zag jezelf er al helemaal in rijden en je werd al helemaal gelukkig als je er aan dacht. Zorgvuldig had je hem uitgezocht, want hij moet wel echt bij je passen. En bij je nieuwe functie..die nieuwe weg die je bent ingeslagen. En daar was de grote dag. Je vloog gelijk even langs je ouders om hem te laten zien. Maar nog geen 2 weken nadat je de sleutels kreeg, voelde het toch weer gewoon…als een auto. Een vervoersmiddel, om je van A naar B te brengen. Herkenbaar? Dan heb je je ego de overhand laten nemen!

Je ego is de stem in je hoofd die de hele dag tegen je praat. Het is dat deel van jou dat zoekt naar goedkeuring en bevestiging en nooit tevreden is met wat hij heeft. Deze stem in je hoofd is niet wie jij bent, het is maar een deel van je brein dat een beeld probeert te vormen over wie jij bent. Jij bent namelijk meer dan een ego, en je kunt leren om je ego in bedwang te houden zodat je dichter bij jezelf kunt blijven. En tevreden bent met wat je hebt.

Iedereen heeft een ego. Of je nou onzeker bent of juist zelfverzekerd. Je ego is steeds bezig om zich te manifesteren en te identificeren. Met spullen, met je imago en met de rollen die je hebt in je leven. Ons ego is nooit vervuld. Het zoekt continu vervulling in iets in de toekomst, maar als hij het heeft is hij niet tevreden. Wanneer we ons ego de overhand laten nemen, kunnen we al die zorgen en angsten en verlangens niet meer aan. We raken ontevreden, overprikkeld en gestresst. Alle mooie dingen van het moment gaan aan ons voorbij omdat we in ons hoofd in het verleden of de toekomst zitten. Zonde!

Het ego zoekt in bijna alles vervulling. Maar de enige plek waar hij nooit kijkt is het hier en nu. In het hier en nu geniet je van het moment zoals het is. Je hoeft niet te werken naar dat ding in de toekomst die jou gelukkig gaat maken. Dat heeft geen zin omdat, als je daar ooit aankomt, je alweer met je gedachten in de toekomst bent. Natuurlijk zijn je zorgen en angsten er nog wel in het hier en nu! Maar je reageert er niet op en oordeelt er niet over. Je accepteert dingen zoals ze zijn. Je gedachten zijn even stil, je denk niet aan het verleden en de toekomst of laat je emoties de overhand nemen. Ons ego staat ons hierin dus heel erg in de weg.

Heb jij je wel eens beseft dat jij niet je ego bent?

Wil jij je ego verkleinen?

Dat bereik je niet van de een op de andere dag. Zie het als het trainen van een spier. Sommige dagen lukt het, sommige dagen niet. Maar het begint allemaal met bewustwording. Op het moment dat je beseft dat je ego aan het stuur zit, in plaats van jijzelf…dan heeft het ego al geen kans meer! Dus herken hem en besef dat je niet je ego bent. Niet de gedachten en emoties die daaruit voortkomen. Niet je verleden waar je ego zich mee identificeert, wat je gedaan hebt en de rollen die je speelt. Vrouw, partner, vader, functie. Dat is allemaal ego. Maar als het ego even stil is zit daarachter altijd een bewustzijn. Een aanwezigheid. Die iedereen in zich heeft. In het hier en nu. Je echte kern.