Deel 2: Zo kom je erachter wie je bent


In deel 1 van ‘Zo kom je erachter wie je bent’, heb je achterhaald wat je nodig hebt om je goed te voelen. In dit deel gaan we het hebben over je passies. Misschien had je dit niet verwacht maar ik heb echt een hekel aan passies. Ik heb niets tegen het hebben van passies, maar vooral tegen mensen die zeggen: ‘Het enige wat je hoeft te doen is je passie volgen’. Want dat is het nou juist als je op zoek bent naar jezelf. Je weet niet wat je passies zijn! Of je hebt er heel veel. Of je wist wat je passie was maar het gevoel is weggezakt. Wat doe je dan? Wat je niet moet doen is wachten tot je passie vanzelf weer tot je komt. Maar wat dan wel?

Volg je interesse

Volg in plaats van je passie eens heel simpel een interesse. Want een passie volgen is vaak zoiets groots. Vaak beheerst een passie je hele leven en stop je er veel tijd, aandacht en geld in. Er staat nogal wat druk wanneer je besluit alles aan de kant te gooien om ‘je passie te gaan volgen’. Terwijl het volgen van je interesse veel lichter en fijner aanvoelt. Je kan spelen met iets waar je nieuwsgierig naar bent en de uitkomst is eigenlijk niet zo van belang. En het grappige is: Iedereen heeft wel iets waar hij of zij geïnteresseerd in is. Ook al is het maar een klein beetje. Je hoeft je baan er niet voor op te zeggen of er ’s nachts van wakker liggen. Het heeft alleen even je aandacht nodig. Het lijkt misschien zoiets kleins, maar vaak zegt het al iets over jou als persoon. Volg je interesse en je ziet later wel waar het toe leidt. Misschien leidt het tot niets, maar misschien wel tot het vinden van je passie. Anyhow, het is een leuke besteding geweest van je tijd. Laten we beginnen bij het begin:

  • Wat heeft op dit moment je interesse?
  • Wat ga je doen om deze interesse aandacht te geven?
  • Ga het volgen!
  • Onderzoek jezelf (Waarom ben ik hier geïnteresseerd in? Wat trekt me precies? Wat zegt dat over mij?)

Zo ben ik een jaar geleden begonnen aan m’n Makkelijke Moestuin. Ik heb altijd de droom gehad om volledig uit mijn eigen moestuin te kunnen eten. Ik zag het al helemaal voor me. Manden vol met groenten waar ik dan de lekkerste soepjes van maak. Maar ik wist niet of ik wel over de juiste kennis beschikte, het zou volhouden en het harde werken er voor over had. Met andere woorden: Ik wist niet of ik het wel graag genoeg wou. Normaal gesproken zou ik los zijn gegaan op het hebben van een professionele moestuin.  Maar ervaring (en wat leergeld) heeft me geleerd dat zo’n vluchtige obsessie vaak tot niets leidt. ‘Ik houd het klein’ was dit keer mijn motto. En ik dacht: ‘Goh wat die Jelle kan, dat kan ik ook wel’. Ik wou niet teveel moeite doen maar wel lekker kunnen eten uit m’n tuin. En wat heeft het me gebracht?

Ik heb mijn interesse gevolgd en ik ben er achter gekomen dat ik het hebben van een moestuin erg leuk vind…als ik er de tijd voor heb! Yes, je zag hem al aankomen. Het is niet mijn passie geworden, maar wel iets waar ik voldoening uit haal. Als ik na een dag werken thuis kom en even tijd besteed aan m’n moestuintje kom ik uit m’n hoofd en zet ik met veel plezier een lekker en gezonde maaltijd op tafel. Maar ik kan er ook een week of maand (sorry Jelle!) niet naar omkijken. Ook prima, dan maar wat vaker naar de supermarkt. Geen man overboord. Ik kwam er door m’n moestuintje ook achter dat ik met Betekenisme vooral in m’n hoofd werk, terwijl ik ook graag dingen met mijn handen doe. En die combinatie me veel rustiger maakt dan alleen het een of het ander. Iets wat ik heb meegenomen in m’n dagelijkse werk!

Je vijanden

Soms weet je niet wat je passies zijn, maar weet je wel waar je een bloedhekel aan hebt of tegen vecht. Weten waar jij verandering in aan wil brengen geeft je niet alleen energie maar maakt het makkelijker om likeminded mensen om je heen te verzamelen.

Stel jezelf eens de vraag: Waar vecht ik tegen? Het hoeft niet perse een persoon of een bedrijf te zijn. Het kan een visie zijn of iets in de wereld wat volgens jou niet klopt. En ook hier geldt weer: Iedereen heeft wel iets waar hij een hekel aan heeft. Dit zegt iets over jou en je waarden. Misschien leidt het tot niets, maar misschien ga jij wel een oplossing vinden voor de opwarming van het klimaat 🙂 (Ik hoop het!)

Wat maakt je boos of gefrustreerd?

In deel 3 van ‘Zo kom je erachter wie je bent’ gaan we achterhalen wat je superpowers zijn. Ja, jij hebt die ook! Ik snap dat je daar niet op kan wachten. Bovenstaande vragen zijn maar een klein voorbeeldje uit mijn groepsprogramma Leef in je natuurlijke ritme en mijn coachtraject de reis naar jezelf. Dus meld je aan!